12 tra 2018

OBJAVLJEN NATJEČAJ ZA TIP OPERACIJE 6.1.1. „POTPORA MLADIM POLJOPRIVREDNICIMA“

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Natječaj za provedbu podmjere 6.1. “Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima”, provedbu tipa operacije 6.1.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima”.

Svrha Natječaja je dodjela potpore mladim poljoprivrednicima koji postaju nositelj odnosno odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva za početak poslovanja.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom Natječaju iznosi 132.597.000,00 kuna.

Prihvatljivi korisnici su mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina (dan prije navršavanja 41 godine starosti) na dan podnošenja Zahtjeva za potporu koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva, ali ne duže od dvadeset četiri mjeseca prije podnošenja Zahtjeva za potporu.

Potpora se korisnicima dodjeljuje u obliku bespovratnih financijskih sredstava u dvije kategorije:

  • u iznosu od 372.000,00 kuna korisnicima kojima će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznici socijalnih doprinosa Republike Hrvatske (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) po osnovi poljoprivrede najmanje pet godina nakon konačne isplate te
  • u iznosu od 148.800,00 kuna korisnicima kojima poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznici socijalnih doprinosa po osnovi poljoprivrede.

Prihvatljivi troškovi u okviru Natječaja za tip operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ su kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnja, građenje ili opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada i dr.

Visina potpore po korisniku iznosi 100% vrijednosti ukupnih prihvatljivih troškova za provođenje prihvatljivih aktivnosti navedenih u poslovnom planu.

Zahtjevi za potporu mogu se podnositi od 25. travnja 2018. godine do 13. lipnja 2018. godine. Zahtjevi za potporu popunjavaju se u elektroničkom obliku putem sustava AGRONET.

Detalje o navedenoj mjeri možete pronaći OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci