09 svi 2017

ODRŽANO PREDSTAVLJANJE PROJEKATA ODOBRENIH U OKVIRU PROGRAMA SURADNJE INTERREG V-A MAĐARSKA-HRVATSKA 2014.-2020.

Danas je u prostorima „PORE“ KKŽ održano predstavljanje projekata koji su odobreni u okviru Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska Hrvatska 2014.-2020. Radi se o 5 projekata koje je u suradnji sa partnerima pripremila „PORA“ KKŽ ukupne vrijednosti više od 8,7 milijuna kuna.

Predstavljanju projekata su prisustvovali župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenici župana Ivan Pal i Darko Sobota, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić te predstavnici partnera odobrenih projekata ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Ratimir Ljubić, ravnatelj Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica Vjekoslav Robotić, ravnatelj OŠ Legrad Dragutin Marcinjaš i ravnateljica „PORE“ KKŽ Melita Birčić sa suradnicama. Svi ravnatelji su izrazili zadovoljstvo odobrenim projektima i nastalom suradnjom kao i odobrenim sredstvima, a ravnateljica „PORE“ KKŽ je također naglasila važnost međusobne suradnje, timskog pristupa i partnerstva u pripremi i provedbi EU projekata te je istaknula da je „PORA“ KKŽ posebno ponosna na 3 najbolje ocjenjena projekta iz prioriteta obrazovanja.

„PORA“ KKŽ je aktivno sudjelovala u pripremi svih 5 odobrenih projekata, posebno dijelova koji se odnose na hrvatske partnere. Naglasak možemo staviti na 3 projekta iz područja obrazovanja, koji su rezultat dosadašnje uspješne suradnje s Obrtničkom školom Koprivnica, Gimnazijom „Fran Galović“ Koprivnica te Osnovnom školom Legrad. Navedene škole će iz odobrenih projekata dodatno opremiti svoje prostore te educirati profesore i učenike.

Projekt čiji je prijavitelj Obrtnička škola Koprivnica, pod nazivom „Cross-border Vocational Education Capacity Sharing“ – VEC Sharing, doprinijet će poboljšanju vještina učenika i povećanju njihove konkurentnosti na tržištu rada putem održavanja stručnih praksi. Ovim inovativnim konceptom će se ostvariti suradnja strukovnih škola u prekograničnom području s posebnim naglaskom na zanimanjima kuhar, slastičar, pekar i zavarivač te u području poljoprivrede budući da je jedan od projektnih partnera i Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače. Navedene škole će iz projekta opremiti svoje praktikume opremom za zavarivače, kuhare, slastičare i konobare te će nabaviti i vrijednu poljoprivrednu mehanizaciju, kao i informatičku opremu. Ukupna vrijednost projekta je 1.899.459,79 kn.

Projektom „Croatia-Hungary Educational Cooperation“ – CHEC će se ostvariti suradnja između gimnazija u prekograničnom području i to u području plesa, glazbe, sporta i znanosti. Projektni partner s hrvatske strane, uz „PORU“ KKŽ, je Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica čiji će učenici i profesori sudjelovati u projektnim aktivnostima. Za svako navedeno područje nabavit će se vrijedna tematska i informatička oprema. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.828.779,41 kn.

Jedan od odobrenih projekata je i projekt „Joint learning Legrad i Zakany“ – JOLLIZ!, u kojem uz „PORU“ KKŽ i mađarske partnere sudjeluje i OŠ Legrad. OŠ Legrad će kroz ovaj projekt nabaviti instrumente za narodnu glazbu, opremu za sportske aktivnosti, informatičku opremu te će opremiti kabinet biologije. Ukupna vrijednost projekta je 1.652.179,00 kn.

Od preostala 2 projekta, jedan je iz područja cjeloživotnog učenja, projekt pod nazivom „New concept training for energy efficiency“ – EN-EEF, koji je rezultat dosadašnje uspješne suradnje sa HGK – ŽK Varaždin, a čiji je glavni cilj stvaranje preduvjeta za razvoj sustava treninga i nastavnog plana za energetsku učinkovitost. Projektom će se razviti kurikulum iz područja energetske učinkovitosti zgrada koji će se primjenjivati u strukovnim školama. Ukupna vrijednost navedenog projekta je 1.462.045,29 kn. Drugi projekt pod nazivom „Establishing short food supply chains and competitive agricultural sector in the cross-border region through institutional coopration“ – AgriShort odnosi se na suradnju institucija s ciljem stvaranja preduvjeta za uspostavu kratkih lanaca opskrbe u sektoru poljoprivrede te je također rezultat dosadašnje uspješne suradnje sa Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje – REDEA. Jedan od najvažnijih rezultata projekta bit će nabava softvera neophodnog za funkcioniranje uspostavljenih kratkih lanaca opskrbe. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.880.433,72 kn.

Važno je napomenuti da je u okviru Prvog poziva Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., od ukupno 54 odobrena projekta, 17 projekata s područja Koprivničko-križevačke županije ukupne vrijednosti 5,9 mil EUR (gotovo 45 mil kn).

IMG 8210IMG 8213IMG 8218

 

 

 

 

IMG 8226IMG 8214

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci