12 svi 2014

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE ZAPOČELO SA PREDSTAVLJANJEM REFORME ZAJEDNIČKE POLJOPRIVREDNE POLITIKE (ZPP)

Ministarstvo poljoprivrede započelo je sa predstavljanjem reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Javnom raspravom se želi utvrditi hrvatski model isplate poticaja u sklopu zacrtanih i definiranih modela koje propisuje nova ZPP Europske Unije za programsko razdoblje od 2015.-2020. godina.

Javne rasprave održat će se prema slijedećem rasporedu:

13.05.14. utorak
10:00 Bjelovar, Velika vijećnica, Grad Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 2
16:00 Varaždin

16.05.14. utorak
11:00 Metković
16:00 Zadar

20.05.14. petak
11:00 Pazin
16:00 Ogulin, Velika vijećnica Gradske knjižnice i čitaonice, Bernardina Frankopana 7, Ogulin

28.05.14. petak
14:00 Zagreb – završna radionica; Kino dvorana, Ulica grada Vukovara 78, Zagreb

Prvo predstavljanje održano je sa predstavnicama svih poljoprivrednih udruga, sektorskih organizacija te Hrvatske poljoprivrede komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika i drugih institucija čije je članstvo direktno uključeno i zainteresirano za sustav izravnih potpora poljoprivredne i stočarske proizvodnje.

Hrvatska do 1. kolovoza 2014. mora izabrati modele poticaja, a osim onih koji su jedinstveni za sve zemlje postoje i pitanja na koja svaka država mora izabrati neke od modela koji su ponuđeni, a koji su specifični za svaku državu pojedinačno. Svim državama članicama ostavljena je mogućnost da sa svojim proizvođačima odluči koji je model za nju najbolji i najprihvatljiviji.

Cilj Ministarstva poljoprivrede je da se izaberu modeli koji će strateški dugoročno utjecati na povećanje proizvodnje te očuvanje i poticanje pojedinih specifičnih proizvodnji, koje su tijekom proteklih godina bile posebno zaštićene kroz nacionalni sustav potpora, poput stočarskog sektora, proizvodnje mlijeka i slično. Novim modelom želi se u poljoprivrednu proizvodnju uključiti što veći broj mladih poljoprivrednik. Također je jedan od strateških ciljeva u sustav potpora uključiti i nove poljoprivredne površine koje će se staviti u funkciju kroz Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Isto tako, novim modelima potpore želi se zaštiti male poljoprivrednike, potaknuti na veće očuvanje zaštite okoliša i slično.

Prva rasprava pobudila je veliki interes poljoprivrednih proizvođača koji su svjesni svih hrvatskih specifičnosti a otvoreno se razgovaralo o pojedinim strahovima koje imaju pojedini sektori čiji se pozicija unutar nove ZPP mijenja. Proizvođačima je objašnjeno kako se uz novi model izravnih potpora otvaraju i velike mogućnosti kroz drugi stup zajedničke poljoprivredne politike – ruralni razvoj te da Hrvatska ima priliku kao članica Europske Unije iskoristiti svoje potencijale i mogućnosti za povećanje konkurentnosti te ostvarivanje boljeg dohotka od poljoprivredne i stočarske proizvodnje.

Pozivamo vas da tijekom svibnja 2014. godine dostavite mišljenja, prijedloge, primjedbe i komentare na predloženi prijedlog putem obrasca za sudjelovanje u savjetovanju na mail adresu: [email protected]

 

Obrazac za dostavu mišljenja, prijedloga i primjedbi


Prezentacija – Reforma ZPP-a, Izravna plaćanja – kratki pregled glavnih pitanja

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci