04 velj 2014

OBAVIJEST O ODRŽAVANJU SVEČANE KONFERENCIJE POVODOM POČETKA OBZORA 2020. – NOVOG OKVIRNOG PROGRAMA EUROPSKE UNIJE ZA ISTRAŽIVANJA I INOVACIJE

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Poslovno-inovacijska agencija, te Europska poduzetnička mreža organiziraju svečanu konferenciju povodom početka novog Okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije za razdoblje 2014. – 2020. – Obzor 2020.

Konferencija će se održati 10. veljače 2014. godine u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatske bratske zajednice 4, u Zagrebu, od 13.30 do 20.30 sati.

Obzor 2020. financijski je instrument Europske unije za provedbu Unije inovacija, jedne od vodećih inicijativa strategije Europa 2020., kojom se namjerava osigurati konkurentnost Europe na svjetskom tržištu putem ulaganja u istraživanje i razvoj, u svrhu ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta, a za što je za sedmogodišnje razdoblje osiguran proračun od gotovo 80 milijardi eura. Program potiče i uključivanje inovativnih malih i srednjih poduzeća, za čije je sudjelovanje u 2014. i 2015. godini predviđeno 500 milijuna eura.

Obzor 2020. usmjerava se na tri prioriteta: Izvrsna znanost, Industrijsko vodstvo te Društveni izazovi, za što su specifični natječaji za financijsku potporu već u tijeku, te podijeljeni u 12 tematskih područja koja će se proširivati novima u razdoblju koje slijedi.

Značaj Obzora 2020. te obilježavanja njegova početka potvrđuje i nazočnost čak dva povjerenika Europske komisije – g. Mimice (za zaštitu potrošača) i gđe Geoghegan-Quinn (za istraživanje, inovacije i znanost), potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Branka Grčića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta doc. dr. sc. Željka Jovanovića te ministra poduzetništva i obrta g. Gordana Marasa.

Tijekom konferencije predstavit će se i pravila sudjelovanja u Obzoru 2020., kao i primjeri dobre prakse dosadašnjih projekata financiranih iz prijašnjih generacija okvirnih programa EU-a.

Cilj konferencije jest daljnje osnaživanje sudjelovanja Republike Hrvatske u Okvirnim programima za istraživanje Europske unije, u smislu podizanja apsorpcijskoga kapaciteta na razinu prosjeka Europske unije. Osim toga, namjera je i daljnje integriranje u Europski istraživački prostor, a sukladno ulozi razvoja znanosti koja teži uspostaviti održiv i kvalitetan znanstveni sustav kao temelj društva zasnovanog na znanju te ciljevima razvoja znanosti koji uključuje veću internacionalizaciju hrvatskog znanstvenog prostora.

Više informacija o konferenciji, obrazac za predbilježbu sudjelovanja, te program konferencije možete pogledati na sljedećem linku:

http://www.mobilnost.hr/nio.php?o=647

Za sve dodatne informacije možete se obratiti u PORU Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja, Florijanski trg 4, Koprivnica, na broj telefona 048 621 978 ili e-mail adresu: [email protected].

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci