11 pro 2013

PARTNERSTVOM DO PRIORITETA ULAGANJA IZ STRUKTURNIH FONDOVA

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije organiziralo je povodom početka drugih Partnerskih konzultacija pod nazivom „Hrvatska i fondovi Europske unije 2014.-2020.: Ulaganje u budućnost” trodnevne radionice koje su održane u Hotelu Westin u Zagrebu od 4.-6. prosinca 2013. godine.

Na svečanosti otvaranja Partnerskih konzultacija sudionicima su se pozdravnim govorima obratili potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i Normunds Poppens, zamjenik direktora Opće uprave za regionalnu politiku i urbani razvoj Europske komisije.

Drugi dan Partnerskih konzultacija bio je rezerviran za prioritete ulaganja u inovativno i konkurentno poslovno i istraživačko okruženje, održivu i modernu prometnu i mrežnu infrastrukturu, poticanje energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite prirodnih resursa te smanjenje siromaštva i aktivno socijalno uključivanje.

Treći dan rasprave teme prioriteti ulaganja u povećanje sudjelovanja na tržištu rada i poboljšanje kvalitete obrazovnog sustava, jačanje konkurentnosti ribarstva i akvakulture, poljoprivredu i ruralni razvoj te potporu jačanju učinkovitosti pravosuđa i javne uprave.

Na raspravama u sklopu Partnerskih konzultacija bili su prisutni predstavnici Ministarstava, akademske zajednice i civilnog sektora koji su odgovarali na pitanja sudionika i nastojali ponuditi rješenja za ključne probleme svakog prioritetnog područja. Mogle su se čuti različite aktualnosti o procesima koji se zbivaju u RH u ovome trenutku, kao i problemi različitih dijelova Hrvatske.

Ovim konzultacijama nastavio se proces savjetovanja sa zainteresiranim partnerima i javnošću, započet u lipnju 2013., a koji je vezan uz planiranje i programiranje europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Kohezijske politike za financijsko razdoblje Europske unije 2014-2020. godine. Ukupna alokacija za Kohezijsku politiku za Republiku Hrvatsku iznosi 8,029 milijardi eura.

Na Partnerskim konzultacijama sudjelovali su i predstavnici PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja.

Partnerske konzultacije otvorene su do 20. siječnja 2014. godine, do kada svi zainteresirani mogu dati svoje primjedbe i prijedloge ovdje.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci