27 velj 2013

ODRŽANA PREZENTACIJA ZAKONA O FISKALIZACIJI U PROMETU GOTOVINOM

U srijedu, 27. veljače 2013. godine s početkom u 10,00 sati u organizaciji HGK Županijske komore Koprivnica, PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, a u suradnji s Poreznom upravom – Područni ured Koprivnica u prostorima HGK Županijske komore Koprivnica održana je prezentacija novog Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji je stupio na snagu 01. siječnja 2013. godine.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom prisutnim poduzetnicima, predstavile su predstavnice Porezne uprave-Područnog ureda Koprivnica, voditeljica nadzora gđa Snježana Rasinec i porezni revizor gđa Kristinka Štefan, koja je ujedno i održala ovu prezentaciju.

U svom predstavljanju gospođa Štefan uvodno je dala kratki pregled novog Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, objasnila tko su sve obveznici navedenog Zakona i od kada su ga oni obavezni primjenjivati u svom poslovanju.

Člankom 37. Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, propisano je:

1. od 1. siječnja 2013. godine obaveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije i to za velike i srednje poduzetnike prema odredbama Zakona o računovodstvu bez obzira na djelatnost koju obavljaju te za obveznike fiskalizacije koji kao jednu od djelatnosti obavljaju djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (Oznaka I područja NKD 2007.).

2. od 1. travnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije koji nisu obuhvaćeni stavkom 1. i to obveznike fiskalizacije koji kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost Trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikla (Oznaka G područja NKD 2007.) te obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja iz članka 18. stavka 2. Zakona o poreza na dohodak.

3. od 1. srpnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za sve obveznike fiskalizacije.

Također, djelatnice Porezne uprave, prisutnim poduzetnicima napomenule su kako se za sva pitanja i probleme na koje nailaze kod primjene ovog Zakona, poduzetnici mogu obratiti Poreznoj upravi te FINA-i, budući da obveznici fiskalizacije prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, moraju zatražiti svoj produkcijski aplikativni certifikat za fiskalizaciju u bilo kojoj poslovnici Financijske agencije.

Prezentaciji je nazočilo stotinjak poduzetnika i predstavnika institucija s područja Koprivničko-križevačke županije koji su iskoristili priliku i postavljali pitanja vezana uz postupak i način primjene fiskalizacije u svom poslovanju.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci