01 ožu 2011

PREDSTAVLJEN OPERATIVNI PLAN POTICANJA MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA ZA 2011. GODINU MINISTARSTVA GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva započelo je s provedbom Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2011. godinu u okviru kojeg je ove godine osigurano ukupno 407,9 milijuna kuna. Kako bi se zainteresirane poduzetnike, institucije i jedinice lokalne samouprave što bolje upoznalo s mogućnostima prijave na javne pozive koji su objavljeni, u Koprivnici, u dvorani Pučkog otvorenog učilišta, u utorak 01. ožujka 2011. godine održana je prezentacija Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2011. godinu kojoj je prisustvovalo stotinjak potencijalnih korisnika bespovratnih potpora s područja Koprivničko-križevačke županije.

 
 
 
Prezentacija je održana u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, HGK Županijske komore Koprivnica i HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, a Operativni plan predstavile su gospođa Tihana Kraljić, državna tajnica pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, gospođa Jasminka Keser, voditeljica odsjeka u Upravi za malo gospodarstvo i gospođa Danijela Žagar, voditeljica odsjeka u Upravi za obrt Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a poduzetnicima se uvodno obratio i župan Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Koren.

 

Gospođa Tihana Kraljić kratko se osvrnula na dodijeljene potpore u 2010. godini, te spomenula kako je za poduzetnike iz Koprivničko-križevačke županije prošle godine dodijeljeno ukupno 145 potpora u iznosu od nešto većem od 13 milijuna kuna.

Ove godine:

– za konkurentnost i inovacije planirano je ukupno 80,2 milijuna kuna,

– za poduzetničku infrastrukturu 54,6 milijuna kuna,

– za povoljno financiranje uz subvencije kamata 41,5 milijuna kuna,

– za obrazovanje za poduzetništvo 5 milijuna kuna,

– za obrtništvo i obrtni registar 18,4 milijuna kuna,

– za sufinanciranje projekata financiranih iz sredstava EU 45,3 milijuna kuna, te

– za poticanje međunarodne konkurentnosti 32,3 milijuna kuna, a

– za rad HAMAG-a i Hrvatskog saveza zadruga, kao i organizaciju Nacionalnog savjetovanja i Registar potpora 30,6 milijuna kuna.

Gospođa Jasminka Keser prezentirala je projekte Obrazovanje za poduzetništvo, Klasteri, Inovacijom do konkurentnosti, Zadružno poduzetništvo, Jačanje konkurentnosti malog gospodarstva, Poduzetništvo mladih, početnika i osoba s invaliditetom, Poduzetništvo u kulturi, Gazele, Poduzetničke potporne institucije, Poduzetništvo žena, Poduzetničke zone, projekt Jačanje međunarodne konkurentnosti, te projekt Internacionalizacija hrvatskog gospodarstva, dok je gospođa Danijela Žagar predstavila projekte Obrazovanje u obrtništvu, Razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta, te Dokvalifikacije i prekvalifikacije u obrtništvu.

 

Novost u svim projektima u odnosu na prošlu godinu je da za njih poduzetnici mogu prijaviti zahtjeve koji uključuju troškove nastale nakon objave prošlogodišnjih javnih poziva, te da je rok za prijavu ove godine produžen na 60 dana, osim za projekt Dokvalifikacije i prekvalifikacije u obrtništvu, projekt Jačanje međunarodne konkurentnosti i projekt Internacionalizacija hrvatskog gospodarstva na koje se poduzetnici mogu prijaviti do iskorištenja sredstava, te projekt Poduzetničke zone čiji je rok 30. rujna 2011. godine.

Nakon održanih prezentacija gospođa Tihana Kraljić i njezine suradnice odgovarale su na brojna pitanja prisutnih poduzetnika, te su pozvale sve zainteresirane poduzetnike da koriste bespovratne potpore Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koje su namijenjene upravo njima, kao i usluge potpornih institucija na području naše županije.

 

 

Za sve dodatne informacije o objavljenim Javnim pozivima kao i za natječajnu dokumentaciju obratite se u PORU Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja na broj telefona 048/621-978 ili putem e-maila na [email protected].

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci