22 ruj 2008

MINGORP POTPISAO SPORAZUM O POSLOVNOJ SURADNJI NA PROVEDBI POVOLJNOG FINANCIRANJA PODUZETNIKA U PODUZETNIČKOJ ZONI S HBOR-OM

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Hrvatska banka za obnovu i razvitak, 18. rujna 2008. godine potpisali su «Sporazum o poslovnoj suradnji na provedbi povoljnog financiranja poduzetnika u poduzetničkoj zoni».

HBOR će financiranje provoditi u sklopu svojih programa kreditiranja, a temeljiti će se na kreditnim sredstvima HBOR-a i sredstvima subvencije kamata Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Potpora će biti u obliku subvencije kamate na kredite, u iznosu najviše do 2,0 % poduzetnicima u poduzetničkoj zoni te će se za postotak odobrene subvencije umanjiti kamatna stopa za korisnike kredita u odnosu na redovnu kamatnu stopu koju bi korisnici ostvarili po programima kreditiranja HBOR-a.

Kreditiranje poduzetnika u poduzetničkoj zoni uz subvencioniranu kamatnu stopu namijenjeno je budućim ulaganjima uspješnih poduzetnika (koji nisu u financijskim poteškoćama) koji posluju dulje od 24 mjeseca, a bave se proizvodno-prerađivačkim djelatnostima te svoju poduzetničku djelatnost namjeravaju održati u poduzetničkoj zoni najmanje 5 godina po završetku ulaganja, odnosno tri godine u slučaju malih i srednjih poduzetnika.

Kreditiranje obuhvaća ulaganja u:

1. Osnovna sredstva:

– nabava novih tehnologija s inovativnim proizvodnim rješenjima (materijalna i nematerijalna imovina koja omogućuje napredne tehnološke procese)

– kupnja nekretnine

– izgradnja/dogradnja i uređenje poslovnog objekta

– opremanje poslovnog prostora

2. Obrtna sredstva:

– dozvoljeni udio obrtnih sredstava u kreditu je 30 % od iznosa kredita.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci